En karsk konstnär som målar fram sina rätter, så´n är han Tunasonen – Julius Carlsson

Julius är först med mycket. Som att vara först med att servera crêpes på restaurang. Eller som att vara Sveriges första kändiskock då han 1943 pryder framsidan av tidningen SE.

Humör har han också den gode Carlsson – enligt somliga en ”många kockars skräck”. Men man kanske måste vara sådan om man är från Stora Tuna och vill skapa matkonst på Stockholms bästa krogar? Nåväl, han har ett gott hjärta Julius. Han ordnar jobb åt de judiska krigsflyktingarna på 40-talet och av sin personal kallas han för ”Farsan”.

Ja – Julius är legendarisk. Han skriver aldrig ner några recept, han är en imponerande matkonstnär som skapar på känsla och ”improviserar framför spisen”– du kanske känner till Wallenbergare? Bäst blir nog rätten Oxfilé Provençale, som skapades en jäktig kväll på Julius egen krog Bacchi Wapen. En klassiker som serveras av de bästa kockarna vid de finaste tillfällena. Samtidigt improviserar han också in sig i vår svenska gastronomihistoria. Eller… Julius plats där, är väl redan självklar – utan improvisation.

Han är ju Tunapöjk bevars.